Najmlađi barski fudbaleri na turniru sa članovima Juventusa, Intera…

Dvadeset osam članova Škole fudbala „Mornar“ u junu putuje za Beč, gdje će učestvovati na turniru koji će okupiti preko 500 timova iz Evrope. Prisustvo su potvrdili eminentni timovi poput Juventusa, Intera, Porta, Benfike, Glasgov Rendžersa, Fulama.

Škola fudbala „Mornar“ počela je sa radom u septembru 2015. godine. Od nule, postepeno, škola je unaprijeđena, pa sada sa preko 150 djece svakodnevno radi pet trenera.

„Školu pohađaju djeca uzrasta od 5 do 10 godina. Sve vrijeme trajanja škole fudbala pripremamo ih za prvu takmičarsku selekciju – petliće. Počeo sam sam, pa sam poslije dvije godine uključio sam brata, koji se takođe školuje za trenera. Osma godina je sada i došli smo do nivoa da imamo pet trenera i preko 150 djece koja svakodnevno treniraju“, navodi osnivač i trener u Školi fudbala “Mornar” Dejan Nenezić.

U toku prve godine postojanja škole odlasci na turnire bili su teški za organizaciju, ali u osmoj godini ritam je uhodan i gostovanja su češća.

„Veliku pomoć imamo od sponzora i roditelja prilikom organizacije turnira, utakmica, manifestacija… U proteklih pola godine imali smo pet jakih turnira od Novog Sada, Sarajeva do Beograda, Podgorice. U naredna četiri mjeseca imamo Cetinje, Tuzi, Beograd i finalni turnir početkom juna u Beču“, ističe Nenezić.

„Turnir u Beču sam rezervisao sredinom decembra i na njemu će učestvovati preko 500 ekipa. Dolaze eminentne ekipe iz cijele Evrope – sigurno dolazi, na primjer, ekipa Juventusa iz Torina, Intera iz Milana, Porta iz Portugala, Benfike iz Lisabona, Glasgov Rendžersa, Fulama… To su ekipe koje će sigurno biti učesnici tog turnira i sigurno je da će našoj djeci, ali i trenerima, značiti da vide gdje smo u odnosu na ekipe iz Evrope.

Djeca već sada počinju da pričaju o tome, uzbuđena su, ne mogu da idu svi, ali, 28 djece u dvije generacije će biti na turniru. Na takve turnire mogu da idu samo najtalentovaniji i najbolji, oni koji malo i duže treniraju, ima više parametara koji odlučuju. Treneri prave selekciju. Za one koji ne idu na turnire, organizuju se utakmice, da se oni ne bi osjetili ugroženim, ali to su stvari na koje se i sama djeca moraju privikavati. Kada ovdje učestvujemo u turnirima, igramo protiv Zvezde, Partizana, Vojvodine, Željezničara Sarajevo i možemo da se uvjerimo da iz godine u godinu i škola i djeca napreduju, a sigurno je da će turnir u Beču pokazati i gdje smo u odnosu na najbolje ekipe iz Evrope“, kaže Nenezić.

Turniri, utakmice i manifestacije priprema su za uzrast od 12 godina, kada djeca prelaze u takmičare i grupu petlića.

„Kroz sve ove turnire, prijateljske utakmice, spremamo ih za to. Ovdje takmičenja nema, to su mlada djeca. Nama je cilj da ih naučimo da se ponašaju i da ih naučimo osnovne fudbalske igre. A zašto je važno da djeca budu dio školice fudbala – imaju fizičku aktivnost, uvijek smo na otvorenom, na 50-100 m od mora, druže se sa svojim drugarima prije i poslije treninga, sklapaju prijateljstva i učimo se kako trebaju da se ponašaju. Imamo tri kategorije, na svakom treningu je 50 do 60 djece i pet trenera. U svakom momentu imamo u vidu šta koje dijete može.Učimo ih kako da napreduju u fudbalu, ali i ponašanju“, pojašnjava Nenezić.

Prva generacija polaznika Škole fudbala „Mornara“ je sada u omladincima, a za godinu ili dvije stići će do prvotimaca Mornara. Osnivač škole potvrđuje da su polaznici i te kako talentovani.

„Sada u školi imamo djecu koja su izuzetno talentovana, koja i dvije godine ranije nego špto je predviđeno idu u takmičare.

Iz naše škole imamo dijete koje je sada pionorskog uzrasta i koje je standardni pionirski reprezentativac. Tako da, to su stvari koje nam daju elan i volju za dalji rad. To je prvenstveno talenat djeteta, a na kraju rad trenera“, zaključuje osnivač i trener u Školi fudbala “Mornar” Dejan Nenezić.