Najveće svjetske zvijezde stigle su u Baru

Naš grad je ovog mjeseca glavna sportska turistička destinacija, a nisu nas zaobišla ni mnoga poznata svjetska lica koja će se pripremati za Svjetsko i Evropsko prvenstvo na terenima Sportsko – rekreativnog centra Bar.

U našem gradu trenutno se nalaze najveće svjetske zvijezde u atletici.

Tilde Johansson – Švedska atletičarka koja se takmiči u nekoliko disciplina. Na Evropskom atletskom dvoranskom prvenstvu do 18. godina 2018. godine osvojila je zlatnu medalju u skoku udalJ sa 6,33m. Nastupila je na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, u Dohi, u disciplini skok udalj, gdje je završila na 17. mjestu u kvalifikacijama.

Maja Askag – Švedska atletičarka specijalizovana za troskok i skok udalj. Na Svjetskom prvenstvu do 20 godina u Nairobiju 2021. godine, okitila se zlatnim medaljama u obije discipline, kao i na Evropskom prvenstvu do 20 godina u Tallinu iste godine, nakon što je završila “double double”.

Michaela Meijer
– Švedska atletičarka koja je specijalizovana za skok s motkom. Nastupila je na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Pekingu i stigla do finala. Srebrne medalje osvojila je na Svjetskom prvenstvu za mlade 2009. godine i Evropskom U 23 prvenstvu 2015. i oba puta završila iza Angelice Bengtsson. Njen lični rekord na takmičenju je 4,83 metra na otvorenom ( Norrkoping, 2020.) što je ujedno i švedski rekord i 4,75 metara u zatvorenom (Bærum 2019.)

Gabriel Wallmark – Švedski sportista koji se specijalizovao za troskok. Osvajač je zlatne medalje na Svjetskom atletskom U 20 prvenstvu 2021. godine i na Evropskom atletskom prvenstvu U20 kao i Švedskom seniorskom državnom prvenstvu 2021. godine.


Thobias Montler
– Švedski atletičar specijalizovan za skok udalj. Osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu U 23 2017.godine. Osim toga, osvojio je četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu 2018. godine.