U Baru svečano otvorene IPA igre 2022

Bogatim i raznovrsnim raznovrsnim zabavnim programom, defileom i koncertom Željka Samardžića sinoć su u Baru otvorene Druge IPA Games. Do 13. maja, u okviru ove specijalne policijske olimpijade, u više disciplina takmičiće se policajci iz čak 25 država, pod sloganom „NO Covid, NO War…YES IPA, YES friendship“.

Nesvakidašnji sportski događaj okupio je oko 700 takmičara iz 23 zemlje svijeta, od kojih 21 sa evropskog, Kanada sa sjevernoameričkog i Kuvajt sa azijskog kontinenta.

U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su hor i članovi folklorne sekcije Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“, učenica Nađa Kosović, koja je izvela pjesme „Još ne sviće rujna zora“ i „Somewhere over the Rainbow“, učenice Karolina i Glorija Grečanaja, kao i Anastasija Davidova i Leonid Filipov, ali i orkestar Ministarstva odbrane Crne Gore.

Organizator takmičenja je IPA Sekcija Crne Gore a partneri su: Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije, Uprava za sport i omladinu, Opština Bar, Crnogorski olimpijski komitet, Sudijski savez, Nacionalni sportski savez, Turistička organizacija Bar, Digital eagle…

Na IPA igrama učestvuju aktivni i penzionisani članovi Međunarodne policijske asocijacije. Ova strukovna organizacija policajaca ima 360 000 članova, koji su u sekcijama organizovani u 66 zemalja svijeta.

Takmičare i goste pozdravio je potpredsjednik međunarodne IPA sekcije gospodin Kirijakos Karkalis, koji je poželivši dobrodošlicu takmičarima i gostima, rekao da će Crna Gora i Bar narednih dana biti „ srce“ policijskih igara.

Igre je svečano otvorio direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin koji je pozdravljajući predsjednika IPA sekcije, predstavnike državnih i lokalnih institucija, predsjednike opština, uvažene ekselencije, članove IPA sekcija, koleginice i kolege, sportiste…poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i na druge po redu Igre međunarodne policijske asocijacije.

„Čast mi je što će ove igre svojim učešćem uveličati službenici sektora bezbjednosti iz Evrope, Sjeverne Amerike i Azije. Održavanje ovih igara je odlagano u prethodnom periodu zbog COVID-a. Iako smo pretpostavljali da ćemo se kao civilizacija smirivanjem posljedica pandemije u ovoj godini konačno okrenuti konsolidaciji i jačanju partnerstva i prijateljstva na našoj planeti, nažalost, demantovali su nas najsvježiji primjeri na istoku Evrope. Svjesni te činjenice, sa ovoga mjesta ću u ime svih nas poslati poruku i apel da odgovorni u društvu svojim djelovanjem i odlučivanjem urade sve da obezbijede jednu od najvećih vrijednosti čovječanstva, a to su mir i bezbjednost“, kazao je, između ostalog, direktor Uprave policije, Zoran Brđanin.

Otvaranju igara prethodio je kulturno-zabavni program u kome su učestvovali učenici OŠ „B.J.O“, članovi folklorne i ritmičke sekcije koje vode učiteljice Snežana Turković i Martina Ljuljđuraj, kao i školski hor i solisti pod vođstvom nastavnice Admire Osmanović.

Nađa Kosović iz ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“, koju je pripremala nastavnica Bojana Pejanović, otpjevala je pjesmu „Još ne sviće rujna zora“.

Himnu Crne Gore odsvirao je orkestar Vojske Crne Gore, a padobranci su se spustili na stadion, sa zastavama Crne Gore i IPA sekcije.

Tokom trajanja igara, svakog dana od 9 časova ispred Sportske hale „Topolica“ biće održavani bazari sa različitim prezentacijama.

Maskotu za Druge IPA igre osmislio je karikaturista Goran Šćekić.